Til vores residencies og i forbindelse med andre aktiviteter, vælger vi  klimavenlige, økologiske og, når det har været muligt, lokalt producerede fødevarer. Vi minimerer madspild og vi lægger vægt på fødevarernes kvalitet. Gennem smukke og sunde måltider ønsker vi at inspirere vores deltagere til at bringe klima- og miljøbevidst tænkning om mad med sig.

 

Perspektiv

Landbrug og afskovning udgør tæt på 32 % af global CO2-udledning, og særligt produktionen af kvæg bruger enorme mængder ressourcer. Det kræver 35 kg planteprotein at producere bare 0.5 kg animalsk protein.

– Det er derfor et bevidst valg er så vigtigt.

 

vi gør en forskel

Vi sænker co2-udledning ved at spise bønner og korn i stedet for kød

 

Alle de måltider, vi har serveret på vores residencies og til vores events har været vegetariske.

 

Fra 2014 til august 2017 har vi i alt serveret 1561 frokoster og 1477 aftensmåltider på vores residencies. Ved at erstatte kød med bønner og andre plantebaserede proteiner i alle disse måltider har vi reduceret CO2-udledningen med 4305 kg.

Vores veg. måltider versus kød måltider i CO2

Denne figur viser, hvor stor forskellen er, når vi sammenligner vores vegetariske måltider  med tilsvarende kødmåltider fra 2014-17.

Denne figur viser, hvor stor forskellen er, når vi sammenligner vores vegetariske måltider med tilsvarende kødmåltider fra 2014-17.

 
 

vi skåner grundvandet for pesticider ved at vælge økologiske fødevarer

Langt størstedelen af råvarer i vores måltider er økologiske, det vil bl.a. sige at de er produceret uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler, og dermed skånes grundvandet for sprøjterester.

Vi har set på vores forbrug af grøntsager, mælk og æg fra 2014 - august 2017. Ved at vælge økologiske frem for konventionelle produkter har vi skånet i alt 141.399 liter grundvand for at blive udsat for pesticider.

Der er andre fordele ved at bruge økologiske produkter end at undgå sprøjtemidler, for eksempel dyrevelfærd, større biologisk mangfoldighed på økologiske landbrug, og strenge krav til tilsætningsstoffer til fødevarer og dyrefoder.

 
Madbillede 6 copy.jpg
IMG_20150722_191818.jpg

Mad-glimt

Eksempler på klimavenlige menuer vi har serveret

Morgenmad

Friskbagte, langtidshævede spelt- og gulerodsboller, måske med grødrester i dejen, ost fra det lokale mejeri, revne rå æbler, gulerødder og rødbeder, friske solbær fra haven, grød, müesli, te og kaffe.

Frokost

Hovedretter:

 • Vegetariske empanadas: gulerødder, løg, kål, hvidløg, hytteost og krydderier. Svampe- og tomatsuppe: svampe, tomater, porre, hvidløg, kokosnød, rosmarin og krydderier.
 • Spinattærte: spinat, fetaost, hvidløg og æg.

 

Salater:

 • Rødbedesalat: rødbeder, ingefær, olivenolie og lakridspulver.
 • Grønkålssalat: Grønkål, dadler, hasselnødder, skyr (Islandsk yoghurt).
 • Sur æblesalat: Æbler, agurk, blomkål, selleri, soya- og citrondressing.

 

aftensmad

Rester fra frokosten kombineret med dips, salater og forskelligt brød.

 

Dips:

 • Grøn ærtedip: ærter, skyr, hvidløg.
 • Rødbedehummus: kikærter, rødbede, hvidløg, citron, olivenolie, krydderier.
 • Græskarkerne- og grønkålsdip: grønkål, græskarkerner, soyafløde, salt.

salater og diverse

 • Kartoffelsalat: kartoffel, cremefraiche, løg, mayonnaise, purløg.
 • Linsedeller: linser, løg, hvidløg, grønne krydderier, æg.
 

Udregningen af forskellen i CO2-udslip på bønner og gryn i stedet for kød er baseret på det skøn, at produktionen af 150g kød i gennemsnit udleder 1,8 kg CO2.
Produktionen af 150g bønner eller andre plantebaserede proteiner forårsager derimod kun 90 g CO2. Morgenmåltiderne er ikke inkluderet i udregningerne, fordi det ikke i afvigende grad afviger fra en ikke-vegetarisk morgenmad.

Kilde: DTUA

Kilde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Concito – Danmarks Grønne Tænketank

Fra 2014 til august 2017 har vi drukket i alt 264 liter mælk, spist 1050 æg og 2010 måltiders grøntsager. Vi har baseret vores udregninger på det skøn, at en liter mælk forårsager, at 200 liter grundvand bliver udsat for pesticider, mens ét æg svarer til 75 liter og 125gr grøntsager (svarende til ét måltid) svarer til 9,7 liter.

Kilde: Økologisk Landsforening.